Una mica d’història..

Sant Sadurní de Sovelles és una de les parròquies que conformen el poble de Les Llosses. Aquest municipi és el mes gran de la comarca del Ripollès i està ubicat al prepirineu sota els Rasos de Tubau. Les Llosses té un paissatge de boscos i petites valls. Les rouredes i les fagedes en són els mes característics a més del pi roig, afavorit per la seva explotació forestal. Les parròquies de Sant Sadurni de Sovelles i de Sant Martí de Vinyoles foren donades al monestir de Ripoll l’any 925 pel bisbe Jordi de Vic. Sota l’ermita de Santa Margarida de Vinyoles, al segle XI, s’hi va construir el castell de la Guardia, que fou la primera autoritat administrativa i militar que estructurava aquest territori de distintes parròquies.

A Sovelles hi va arribar l’enllumenat elèctric l’any 1986,i hi ha una xarxa d’aigua molt simple construïda l’any 2007. Al 1994 s’havia pavimentat el camí des de la carretera de Les Llosses construïda als anys cinquanta. Castells, Esglésies, Masies, Molins fariners i la Colònia Textil “La Farga de Bebié” són els principals tipus d’edificacions de la zona.

El Mas La Plana té antecedents d’habitants en el lloc des de el segle XV. L’actual casa es del segle XVII i s’hi ha fet diferents reformes. Inicialment fou una casa amb una sola planta. Posteriorment es construí el mas original de tres naus i en reforma posterior es va passar a quatre afegint una portalada amb arc a la façana. El mas La Plana es troba situat al mateix pla de Sovelles a on, actualment, l’activitat principal es la ramaderia. En la casa hi viu la família propietària i es destina una part al turismes rural en un apartament reconstruït l’any 2012. En aquest s’hi conserven els senyals principals de la vida antiga de la masia : l’estable, el forn, la cuina econòmica, la pica de pedra, la pica de l’habitació, etc.

L’apartament disposa de tres habitacions dobles i una d’elles es pot habilitar per a quatre llits individuals. Consta de dues plantes i té dos banys complerts. La sala d’estar –cuina –menjador  comunica amb l’eixida de la façana, des d’on es pot contemplar tota la vall amb l’esglèsia de Sant Sadurní al fons. A l’entrada, en la planta baixa, hi ha un espai per a la informació de la casa i dels voltants. A l’era hi hà la barbacoa, i un cobert amb taula i bancs. A la zona ajardinada amb gespa un ampli espai per jugar i descansar amb bancs i  tumbones. Situada en un pla, es poden fer passejades i excursions.